BMW je proti přerušení spolupráce s Čínou

Německá automobilka BMW je proti odloučení od Číny, řekl v nedávném rozhovoru pro agenturu Xinhua Oliver Zipse, předseda představenstva BMW AG.

»Odluka od Číny je nemožná,« řekl Zipse. »Čína je velmi důležitá z hlediska surovin, výrobních schopností, své velikosti a výhod z velkovýroby.«

V první polovině letošního roku dodala BMW Group na čínský trh více než 390 000 vozů značek BMW a MINI, což představuje meziroční nárůst o 3,7 %, a mezi těmito vozy se podle BMW Group zvýšil prodej čistě elektrických modelů BMW meziročně o 283 %.

»Čína je pro BMW největším trhem a my jsme s čínským trhem velmi úzce spjati a angažujeme se na něm,« poznamenal Zipse.

Podle vysokého představitele BMW je nezávislost pro automobilový průmysl nemožná a diskuse by se měla spíše zaměřit na to, jak spolupracovat.

Existuje mnoho typů spolupráce a »spolupráce je vždy super pozitivní věc,« řekl a dodal, že podle něj lze přínosů dosáhnout pouze společně a oboustranně, jak pro BMW, tak i pro jeho čínské partnery.

Zipse zmínil společný podnik Spotlight, který je příkladem úspěšné spolupráce mezi BMW Group a čínskou automobilkou Great Wall Motors. Automobily vyráběné společností Spotlight ve městě Čang-ťia-kang ve východočínské provincii Ťiang-su budou určeny na vývoz.

S odkazem na příchod čínských automobilek Zipse uvedl, že je třeba podporovat hospodářskou soutěž a volný obchod.

(Xinhua)

Fotografie zachytila elektromobily BMW i3 v závodě Lydia společnosti BMW Brilliance Automotive (BBA) v okrese Tchie-si v Šen-jangu v severovýchodní čínské provincii Liao-ning. FOTO – Xinhua/Yang Qing

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*