Čína dosáhla pokroku v podpoře zelené energetiky

Tibetská autonomní oblast na jihozápadě Číny dosáhla celkové uhlíkové neutrality, prohlásil Jen Ťin-chaj, šéf regionální vlády, během fóra, které bylo v neděli zahájeno na téma ekosystému Čchingchajsko-tibetské náhorní plošiny.

Fórum Namjagbarwa o budování národní ekologické civilizační vysočiny v Tibetu bylo zahájeno v neděli v regionálním městě Ňingthri. Ve svém projevu na zahajovacím ceremoniálu Jen uvedl, že Tibet je schopen více přispět k dosažení čínských dvou cílů v oblasti snižování emisí uhlíku.

Podle odborníků, kteří se fóra zúčastnili, dosahuje v současné době množství pohlcovaného uhlíku v ekosystému Čchingchajsko-tibetské náhorní plošiny 162 milionů tun ročně, což představuje 8 až 16 % celkového množství pohlcovaného uhlíku v čínských ekosystémech.

Na základě údajů potvrzujících závěry druhého čínského vědeckého průzkumu Čchinghajsko-tibetské plošiny, dosahovalo v posledních letech roční pohlcování uhlíku v tibetském ekosystému přibližně 47,6 milionu tun oxidu uhličitého, přičemž roční emise uhlíku činily přibližně 11,5 milionu tun. To naznačuje, že tento region byl ve skutečnosti ve stavu uhlíkové neutrality, vysvětlili odborníci.

Dvoudenního fóra se účastní více než 120 vládních úředníků, odborníků a vědců včetně známých akademiků z Čínské akademie věd a Čínské technické akademie.

Podle bílé knihy vydané informační kanceláří Státní rady na začátku letošního roku Čína dosáhla pozoruhodného pokroku v podpoře zelené a nízkouhlíkové energetiky, přičemž podíl čistých zdrojů energie se zvyšuje.

Od roku 2012 do roku 2021 Čína vysadila 64 milionů hektarů stromů, provedla prevenci a kontrolu dezertifikace na 18,53 milionu hektarů půdy a přidala nebo obnovila více než 800 000 hektarů mokřadů, ukázaly údaje z dokumentu nazvaného »Zelený rozvoj Číny v nové éře«.

V daném období hrála obnovitelná energie také významnější roli v energetickém mixu země a její zelený průmysl se dále rozvíjel. V roce 2021 přesáhla hodnota produkce čínského průmyslu zaměřeného na úsporu energie a ochranu životního prostředí osm bilionů jüanů (asi 1,1 bilionu amerických dolarů), stojí v dokumentu.

Čína oznámila, že do roku 2030 dosáhne maxima emisí oxidu uhličitého a do roku 2060 dosáhne uhlíkové neutrality.

(Xinhua)

Na fotografii je letecký snímek pořízený 15. června 2023, který zachycuje pohled na Tibetskou autonomní oblast na jihozápadě Číny. FOTO – Xinhua/Jigme Dorje

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*