Čína a EU hledají možnosti kooperace v roztříštěném světě

Čínští a evropští představitelé vedli na okraj dvoudenního summitu skupiny G20 v Dillí intenzivní diskuse, jejichž cílem bylo podpořit stabilní rozvoj vztahů mezi oběma stranami.

V sobotu odpoledne se čínský premiér Li Čchiang setkal s italskou premiérkou Giorgií Meloniovou, jejíž země má s Čínou 19 let trvající komplexní strategické partnerství. Ve stejný den Li hovořil s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou, což bylo jejich druhé setkání během přibližně pěti měsíců.

Liova účast na summitu G20 byla součástí jeho druhé zahraniční cesty ve funkci čínského premiéra. V červnu Li navštívil Německo a Francii, což uvolnilo velký potenciál pro posílení čínsko-evropských vazeb.

Krátce po nedělní účasti na třetím zasedání summitu se Li setkal s britským premiérem Rishim Sunakem, což byl první osobní rozhovor mezi čínským premiérem a britským předsedou vlády za posledních téměř pět let. Později během dne se Li podruhé během přibližně tří měsíců setkal s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem.

Wang Pcheng, analytik pro Evropu a výzkumný pracovník Ústavu státní správy na Huazhong University of Science and Technology, zdůraznil, že toto úsilí přinese novou energii do spolupráce mezi Čínou a Evropou a podpoří globální bezpečnost a hospodářský růst.

Podle Wanga chce Evropská unie rozvíjet komplexní spolupráci s Čínou, avšak čelí omezením a zásahům ze strany Spojených států. Podobně se v posledních několika letech potýkaly čínsko-britské vztahy s obtížemi kvůli vnitropolitickým překážkám ve Spojeném království a vnějším zásahům.

Wang dodal, že tyto faktory se podílely na významu vzájemných vztahů mezi Čínou a Evropou během summitu.

Podle analýzy zpráv čínských médií o čtyřech jednáních se nejčastěji objevovala tři slova: »spolupráce«, »respekt« a »neshody«.

Při setkání s Meloniovou Li vyzval obě strany k posílení spolupráce a k dobrému využití takových mechanismů spolupráce, jako je společné zasedání čínsko-italského vládního výboru, aby se zvýšila úroveň dvoustranné spolupráce.

Internetové stránky Affari Italiani, které se specializují na geopolitické otázky, zdůraznily, že nic by nemělo »zpochybňovat úroveň shody mezi Římem a Pekingem nebo společný záměr upevnit a prohloubit dialog o klíčových dvoustranných i mezinárodních otázkách«.

»Itálie ví, že musí s Čínou intenzivně spolupracovat … Potřebujeme nástroj, který pomůže vazby mezi Itálií a Čínou nadále posilovat,« uvedl Mario Boselli, prezident nadace Italy China Council Foundation, pro agenturu Xinhua.

Li Michelovi a Von der Leyenové řekl, že rozvoj Číny představuje pro Evropu spíše příležitost než riziko, přičemž Von der Leyenová na X, dříve známém jako Twitter, zopakovala, že »Čína hraje klíčovou roli v našem společném úsilí o nalezení řešení globálních výzev«.

Pokud jde o Británii, čínská strana vyzvala Londýn, aby zachoval spolupráci a zároveň řádně řešil neshody a respektoval vzájemné klíčové zájmy a vážné obavy.

Čína je připravena spolupracovat s Británií na dodržování vzájemného respektu, na rovném přístupu k sobě navzájem, na objektivním pohledu na vývoj druhé strany, na posílení vzájemného porozumění a důvěry a na podpoře stabilního a dlouhodobého rozvoje čínsko-britských vztahů, řekl Li Sunakovi.

Sunak vyslal svého ministra zahraničí Jamese Cleverlyho do Pekingu necelé dva týdny před setkáním s Li.

»Je dobře, že k tomuto setkání došlo. Pro premiéra (Sunaka) bylo zkouškou, zda k této události dojde,« řekl v neděli agentuře Xinhua Stephen Perry, předseda britského klubu 48 Group.

»Britská ekonomika má potíže. Musí učinit velmi obtížná rozhodnutí,« dodal.

»Čínský premiér nenabídl žádné pobídky. Pouze předložil možnost volby do budoucna. Britové se budou muset rozhodnout sami,« řekl Perry.

»Přestože Čína a Británie mají odlišné národní podmínky a cesty rozvoje, mohou odložit některé politické a strategické rozdíly a usilovat o větší hospodářskou a obchodní spolupráci,« uvedl Chuej Čching, ředitel výzkumu v hongkongském institutu Č‘-ming.

Chuej uvedl, že řešení problémů v čínsko-britských vztazích do značné míry závisí

na tom, zda britská vláda dokáže účinně čelit domácím předsudkům a extrémnímu smýšlení politiků o Číně.

»Změna na globálně inkluzivní přístup nebude snadná,« poznamenal Perry.

(Xinhua)

Na leteckém snímku nahoře je vidět nákladové nádraží stanice v Horgosu v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang na severozápadě Číny. Podle statistik zveřejněných místním železničním úřadem dosáhl počet nákladních vlaků Čína-Evropa (Střední Asie) projíždějících přístavem Horgos v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang na severozápadě Číny do konce srpna letošního roku 5 156, což je o 11,6 % více než ve stejném období předchozího roku. FOTO – Xinhua/Zhao Ge

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*