Prezident Si oznámil opatření na podporu kvalitní spolupráce v rámci Pásma a stezky

Čínský prezident Si Ťin-pching oznámil osm hlavních kroků, které Čína podnikne na podporu kvalitní spolupráce v rámci projektu Pásmo a stezka.

Za prvé, Čína vybuduje multidimenzionální síť propojení Pásma a stezky, uvedl Si v hlavním projevu na zahajovacím ceremoniálu třetího Fóra pro mezinárodní spolupráci Pásma a stezky (BRF).

Země bude urychlovat vysoce kvalitní rozvoj čínsko-evropského železničního expresu, podílet se na transkaspickém mezinárodním dopravním koridoru a uspořádá fórum pro spolupráci mezi Čínou a Evropou, uvedl prezident.

Podotkl, že Čína společně s dalšími stranami vybuduje nový logistický koridor napříč euroasijským kontinentem, který bude propojen přímými železničními a silničními komunikacemi.

»Budeme důrazně propojovat přístavy, lodní dopravu a obchodní služby v rámci ‚námořní hedvábné stezky‘ a urychlíme budování nového mezinárodního obchodního koridoru země-moře a vzdušné hedvábné stezky,« řekl.

Za druhé, Čína bude podporovat otevřenou světovou ekonomiku, přičemž se očekává, že celkový obchod se zbožím a službami v letech 2024-2028 přesáhne 32 bilionů amerických dolarů respektive pět bilionů amerických dolarů, uvedl Si.

Uvedl, že země vytvoří pilotní zóny pro spolupráci v oblasti internetového obchodu

na Hedvábné stezce a uzavře dohody o volném obchodu a smlouvy o ochraně investic s více zeměmi.


Země podle něj odstraní všechna omezení přístupu zahraničních investic do výrobního sektoru.

Prezident uvedl, že bude usilovat o další pokrok v oblasti přeshraničního obchodu se službami a investicemi, o rozšíření přístupu na trh pro digitální a jiné produkty a o prohloubení reforem v oblastech, jako jsou státní podniky, digitální ekonomika, duševní vlastnictví a veřejné zakázky. Země bude každoročně pořádat veletrh Global Digital Trade Expo, dodal.

Zatřetí, Čína bude realizovat praktickou spolupráci v rámci BRI. Země bude podporovat jak významné projekty, tak »malé, ale chytré« programy pro zajištění živobytí, uvedl prezident.

Přislíbil větší finanční podporu pro projekty BRI na základě tržního a obchodního fungování a uvedl, že Čínská rozvojová banka a Čínská exportně-importní banka zřídí finanční fond v hodnotě 350 miliard jüanů (48,75 miliardy amerických dolarů) a že dalších 80 miliard jüanů bude vloženo do Fondu Hedvábné stezky.

Si uvedl, že Čína realizuje 1000 malých projektů na podporu živobytí a posílí spolupráci v oblasti odborného vzdělávání prostřednictvím Lubanských dílen a dalších iniciativ, a dodal, že bude vyvinuto větší úsilí na zajištění bezpečnosti projektů BRI a personálu.

Na konferenci generálních ředitelů, která se konala v rámci fóra, byly uzavřeny dohody v hodnotě 97,2 miliardy amerických dolarů, konstatoval.

Za čtvrté, Čína bude i nadále podporovat ekologický rozvoj. Země bude dále prohlubovat spolupráci v oblastech, jako je zelená infrastruktura, zelená energie a zelená doprava, a zintenzivní podporu mezinárodní koalice pro zelený rozvoj BRI.

»Čína bude pokračovat v pořádání konferencí o zelených inovacích v rámci BRI a vytvoří mechanismy dialogu a sdílení informací pro solární průmysl a sítě odborníků na zelený a nízkouhlíkový rozvoj,« prohlásil Si.

Doplnil, že Čína zavede zásady zelených investic pro Pásmo a stezku a do roku 2030 poskytne partnerským zemím 100 000 příležitostí k odbornému vzdělávání.

Za páté, Čína bude pokračovat ve vědeckých a technologických inovacích. Čína bude pokračovat v provádění akčního plánu spolupráce v oblasti vědy, technologií a inovací v rámci Pásma a stezky a uspořádá první konferenci o výměně vědeckých a technologických poznatků v rámci Pásma a stezky, poznamenal Si.

Země také v příštích pěti letech zvýší počet společných laboratoří vybudovaných s ostatními účastníky Pásma a stezky na 100 a bude podporovat mladé vědce z jiných zemí, aby v Číně pracovali na krátkodobých programech, uvedl.

Čína na letošním fóru předloží Globální iniciativu pro správu umělé inteligence. »Jsme připraveni zvýšit intenzitu vzájemné spolupráce a dialogu s ostatními zeměmi a společně podporovat zdravý, organizovaný a bezpečný rozvoj umělé inteligence ve světě,« uvedl Si.

Za šesté, Čína bude podporovat vzájemné mezilidské kontakty. Čína bude hostit fórum v Liang-ču, aby posílila dialog o civilizacích s partnerskými zeměmi BRI, uvedl prezident.

Kromě Mezinárodní divadelní ligy Hedvábné stezky, Mezinárodního festivalu umění Hedvábné stezky, Mezinárodní aliance muzeí Hedvábné stezky, Mezinárodní aliance uměleckých muzeí Hedvábné stezky a Mezinárodní aliance knihoven Hedvábné stezky, které byly založeny, Čína podle Siho také zahájila činnost Mezinárodní turistické aliance měst Hedvábné stezky.

Čína bude pokračovat ve stipendijním programu čínské vlády Hedvábná stezka, podotkl.

Za sedmé, Čína bude podporovat spolupráci v rámci Pásma a stezky na základě rovných podmínek. Spolu se svými partnery pro spolupráci Čína vydá publikaci Úspěchy a perspektivy budování morální integrity Pásma a stezky a Základní principy budování důvěry v rámci Pásma a stezky a zavede systém hodnocení integrity a dodržování předpisů pro společnosti zapojené do spolupráce na Pásu a stezce, oznámil Si.

»Budeme také spolupracovat s mezinárodními organizacemi na provádění výzkumu a školení v oblasti podpory integrity v rámci spolupráce na iniciativě Pásma a stezky,« uvedl.

Za osmé, Čína posílí budování institucí pro mezinárodní spolupráci v oblasti Pásma a stezky.

Čína bude spolupracovat s partnerskými zeměmi BRI na posílení budování mnohostranných platforem pro spolupráci v oblasti energetiky, daní, financí, ekologického rozvoje, snižování počtu katastrof, boje proti korupci, think tanků, médií, kultury a dalších oblastí, uvedl Si.

Čína bude i nadále hostitelskou zemí BRI a zřídí pro toto fórum sekretariát, uvedl.

(Xinhua)

Foto – Xinhua

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*