Pcheng Li-jüan: Kultura je duchovním poutem spolupráce v rámci Hedvábné stezky

Pcheng Li-jüan, manželka čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, pozvala ve středu dopoledne manžele zahraničních představitelů na návštěvu Čínského národního muzea umění a řemesel, známého také jako Muzeum nehmotného kulturního dědictví Číny, v Pekingu.

Tito zahraniční hosté se zde zúčastnili třetího Fóra o pásmu a stezce pro mezinárodní spolupráci, dvoudenní akce, která skončila ve středu.

V centrální hale muzea Pcheng hosty srdečně přivítala a vyfotografovala se s nimi. Pcheng řekla, že kultura je duchovním poutem jednoty a spolupráce mezi partnerskými zeměmi budujícími iniciativu Pásmo a stezka (BRI).

Uvedla, že kultury se díky výměnám stávají barevnějšími a civilizace se obohacují vzájemným učením. »Doufáme, že budeme dále posilovat mezilidské výměny, přenášet přátelství z generace na generaci a dosahovat společného rozvoje,« dodala.

V jednom z nejlepších výstavních sálů muzea si Pcheng s hosty prohlédli nádherná umělecká díla nefritového řezbářství, tkalcovství, výšivky, bambusového tkalcovství, dřevořezby a dalších řemesel.

Dědicové čínského nehmotného kulturního dědictví předvedli své vynikající dovednosti, jako je vyšívání a filigránské intarzie, které Pcheng a hosté obdivovali a chválili.

Hosté byli hluboce dojati písní, kterou zazpívaly děti z vesnice v jihozápadní čínské provincii Kuej-čou, která je proslulá pěveckými vystoupeními etnické skupiny Tung.

Pcheng a hosté si také vyslechli úvod do tradiční čínské opery a umění guqin (čínský hudební nástroj z rodiny citer) a společně si užili vystoupení. Hosté naplno pocítili kouzlo jemné tradiční čínské kultury a čas od času vřele zatleskali.

V uplynulém desetiletí podporovaly partnerské země BRI mezilidské výměny prostřednictvím kulturních let, uměleckých festivalů, expozic a výstav, Lubanských dílen a dalších programů.

Kulturní spolupráce vzkvétá v různých oblastech a k prohloubení výměn byly založeny aliance, jako je Mezinárodní divadelní liga Hedvábné stezky, Mezinárodní festival umění Hedvábné stezky, Mezinárodní aliance muzeí Hedvábné stezky, Mezinárodní aliance muzeí umění Hedvábné stezky a Mezinárodní aliance knihoven Hedvábné stezky.

Na podporu dalších výměn bude Čína v budoucnu pořádat fórum Liangzhu, jehož cílem je posílit dialog o civilizacích s partnerskými zeměmi BRI. Čína rovněž zahájila činnost Mezinárodní turistické aliance měst Hedvábné stezky a bude pokračovat ve stipendiích čínské vlády v rámci programu Hedvábná stezka.

(Xinhua)

Na fotografii nahoře Pcheng Li-jüan (šestá zleva), manželka čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, a manželky zahraničních představitelů, kteří se zúčastnili třetího Fóra pro mezinárodní spolupráci Pásmo a stezka, se fotografují v Čínském národním muzeu umění a řemesel, Peking, Čína, 18. října 2023. FOTO – Xinhua

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*