Hašková-Coolidge: Kissinger inteligentním způsobem budoval přátelství s Čínou

Bývalá sekretářka pěti amerických prezidentů v Bílém domě Eliška Hašková-Coolidge poskytla nedávno v Praze exkluzivní interview pro China Media Group (CMG), ve kterém hovořila o nedávno zesnulém americkém exministru zahraničí Henry Kissingerovi. „Byl to člověk, který měl nesmírně velké ego, ale také byl hluboce pokorný,“ zdůraznila s tím, že v politice jsou potřeba osobnosti. „Velká osobnost je také současný čínský prezident Si Ťin-pching. Tito státníci ví, že se dobře jedná tam, kde pokora je větší, než ego,“ konstatovala někdejší ředitelka Kanceláře prezidentských zpráv. Zmínila i exprezidenta USA Donalda Trumpa.

V úvodu rozhovoru pro CMG Eliška Hašková-Coolidge zdůraznila, že si Kissingera pamatuje velice dobře, protože v Bílém domě pracovala shodou okolností ve stejnou dobu jako legendární americký diplomat.

Víte, Kissinger sehrál svoji úlohu v tom, že nedovolil, aby se Rusko s Čínou spojili, což bylo v tu dobu velice dobře. On měl vstřícný vztah k Číně a inteligentním způsobem budoval přátelství s Čínou,“ zdůraznila s tím, že Kissingera chápe jako člověka, který narovnával diplomatické vztahy mezi USA a Čínou.

Šel na to podle mého názoru podobným způsobem, jako bývalý americký prezident Donald Trump. Kissinger také Trumpa velice ocenil a stali se velkými přáteli,“ vysvětlila a dodala, že se tak stalo hlavně proto, že Trump byl osobnost a Henry Kissinger také.

Si Ťin-pching si lidsky porozuměl s Kissingerem, s Bidenem už méně

V politice jsou potřeba podle bývalé asistentky amerických prezidentů právě takové osobnosti, které nemají v sobě povrchnost. Oba podle ní dokázali to, že jejich ego neporazilo jejich pokoru.

V této souvislosti Hašková-Coolidge hovořila také o současném čínském prezidentovi Si Ťin-pchingovi a vyjádřila se takto:

Velká osobnost je také současný čínský prezident Si Ťin-pching. Takoví státníci jako on moc dobře ví, že se dobře debatuje, diskutuje a vyjednává, pokud jsou politici na obou stranách osobnosti na podobné nebo stejné úrovni, kde pokora je větší, než jejich ego. Potom se může debatovat a vyjednávat,“ vysvětlila a dodala, že toto je fakt, který nechápou všichni ti, kteří dnes chtějí nechat ještě více rozhořet válku na Ukrajině.

Myslím si, že třeba současný prezident USA Biden si příliš nerozumí s prezidentem Si Ťin-pchingem i proto, že není osobnostně na takové úrovni, jako je jeho čínský protějšek,“ upřesnila a ještě na chvíli se vrátila k Trumpovi.

Trump nezačal válčit, ale všechny konflikty poctivě ukončil

Tady je více lidí, kteří si Trumpa váží a fandí mu, v Americe trošku lidé mého postavení, zvláště ženy, si myslí, že je moc hrubý. Ale já toto nevidím, protože si myslím, že musíte vzít v potaz toho celého člověka, a byl to první americký prezident za dvacet let, který nezačal žádnou válku,“ zdůraznila s tím, že to byl Trump, který všechny války, které byly, ukončil poctivě a se ctí. „A to je co říct,“ dodala.

Víte, Trump má podle mého názoru ještě politickou budoucnost, mohl by narovnat vztahy USA nejenom s Čínou, ale i jinde, třeba v souvislosti s tím, co se děje na Ukrajině,“ zdůraznila a poté se věnovala dalším vzpomínkám na Kissingera, který byl poradcem amerických prezidentů Richarda Nixona a Geralda Forda a stál uprostřed nejdůležitějších jednání studené války.

Víte, Henry Kissinger byl člověk, který měl na jedné straně nesmírně velké ego, ale na druhé straně byl velice pokorný. Byla v něm kombinace ega a hluboké pokory,“ konstatovala s tím, že nikdy nezapomene, co jí jednou řekl, když ho za něco pochválila a řekla mu, že je úžasné, co vykonal.

Kterak demokrat souhlasil s republikánem

Kissinger mi tehdy odpověděl, že to neudělal on, ale americký prezident Nixon, který byl tím stratégem a on záležitost ´jen´ dotáhl k úspěšnému konci,“ uvedla bývalá ředitelka Kanceláře prezidentských zpráv a dodala, že Kissinger velmi respektoval právě Nixona.

Bohužel, všichni jsme trpěli, když se stalo, co se stalo (aféra Watergate), protože, co se týče amerických prezidentů – a pracovala jsem pro pět amerických prezidentů, tak Nixon byl opravdu významný člověk,“ uvedla a dodala, že je zajímavé, že i 36. prezident USA Lyndon B. Johnson, kterého měla také velice ráda, si myslel to samé.

Sekretářka Johnsona mi jednou prozradila, že se společně s ním dívala na televizi, když Nixon ještě válčil proti Kennedymu. Johnson se podíval v TV na Nixona, prstem na něj ukázal a řekl, že tam kráčí příští prezident USA. A nebude tak špatný,“ uvedla s tím, že toto tehdy řekl demokrat o republikánovi a že je škoda, že on ve snaze zavděčit se dvěma lidem, kteří mu pomohli stát se prezidentem, bohužel obhajoval špatnou věc.

Když se ale podíváte, co se děje dnes, tak je to maličká chybička,“ uzavřela Hašková-Coolidge.

Radovan Rybák, zvláštní korespondent CMG

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*