Asijská ekonomika půjde nahoru i letos, zhruba o 4,5 procenta

(240325) -- BOAO, March 25, 2024 (Xinhua) -- An aerial drone photo taken on March 18, 2024 shows a view of Dongyu Island in Boao, south China's Hainan Province. The Boao Forum for Asia (BFA) Annual Conference 2024 will be held from March 26 to 29 in Boao, focusing on how the international community can work together to deal with common challenges and shoulder their responsibilities. (Xinhua/Yang Guanyu)

Podle zprávy, kterou v úterý zveřejnilo Boao Forum pro Asii (BFA), jež svolává svou konferenci 2024 do Boao, letoviska v jihočínské provincii Chaj-nan, by měla asijská ekonomika v roce 2024 vzrůst přibližně o 4,5 %, čímž překoná růst z roku 2023, a nadále bude mít největší podíl na globálním hospodářském růstu.

Podle stěžejní zprávy fóra nazvané Asijský ekonomický výhled a pokrok v integraci si asijská ekonomika navzdory různým vnějším ekonomickým výzvám udrží poměrně vysoké tempo růstu, které bude podpořeno relativně silnou spotřebou a proaktivní fiskální politikou.

Zpráva předpovídá, že podle jednotlivých regionů bude tempo hospodářského růstu východní Asie stejné jako v roce 2023, tedy 4,3 %; hospodářský růst jižní Asie by se měl zvýšit z 5,4 % v roce 2023 na 5,8 %, čímž si udrží pozici nejrychleji rostoucího regionu Asie. Mezitím hospodářský růst střední Asie pravděpodobně zpomalí na 4,3 % ze 4,5 % v roce 2023, zatímco hospodářský růst v západní Asii se zvýší na 3,5 % z 2,5 % v roce 2023.

»Z hlediska parity kupní síly se očekává, že asijský hospodářský agregát bude v roce 2024 představovat 49 procent světového HDP, což znamená nárůst o 0,5 procentního bodu oproti roku 2023,« uvádí zpráva.

Pokud jde o obchod a investice, očekává se, že Asie v roce 2023 zvrátí klesající trend, uvádí zpráva a vysvětluje, že se postupně objeví zrychlený rozvoj digitálního obchodu, oživení cestovního ruchu v Asii, neustálý pokrok v oblasti hospodářských a obchodních ujednání, jako je Regionální komplexní hospodářské partnerství, a pozitivní účinky restrukturalizace asijských hodnotových řetězců a průmyslových řetězců na regionální hospodářskou integraci, což dodá asijskému obchodu a investicím nové impulsy.

Pokud jde o zaměstnanost, zpráva uvádí, že vzhledem k probíhajícímu hospodářskému poklesu není celosvětový výhled zaměstnanosti na rok 2024 nijak zvlášť optimistický a předpokládá poměrně pomalý růst zaměstnanosti v roce 2024 v lidnatých regionech východní a jižní Asie, který může celkový růst zaměstnanosti v Asii utlumit. »Očekává se však, že celková míra nezaměstnanosti v Asii zůstane pod celosvětovou úrovní,« uvádí zpráva.

Pokud jde o výši příjmů, zpráva uvádí, že růst příjmů »zůstává pod značným tlakem«, a to navzdory zvýšení celkového počtu odpracovaných hodin za týden u pracovních míst na plný úvazek ve většině asijských regionů. Vzhledem k velkým rozdílům v příjmech v jednotlivých odvětvích by se mohla dále prohlubovat nerovnost domácích příjmů v rámci asijských ekonomik, varovala zpráva.

Zpráva rovněž předpovídá, že celkově by se inflační tlaky ve většině asijských ekonomik měly v roce 2024 dále zmírnit, přičemž uvádí, že v ekonomikách, kde je v současnosti inflace nižší, by mělo dojít k jejímu nárůstu.

Posláním BFA, jejímž zakládajícím cílem je podpora ekonomické integrace v Asii, je sdružovat pozitivní energii pro rozvoj Asie a světa. Výroční konference BFA 2024 se koná od 26. do 29. března.

(Xinhua)

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*