Čínské spisovatelce Wang Anyi bylo uděleno nejvyšší státní vyznamenání Francie

Čínská spisovatelka Wang Anyi se 26. května v Šanghaji stala rytířkou Řádu čestné legie, což je nejvyšší státní vyznamenání Francie. Informovala o tom China Media Group (CMG).

Vyznamenání zmíněné čínské spisovatelce udělil francouzský velvyslanec v Číně Bertrand Lortholary, a to za její vynikající příspěvky literatuře a také za přínos v oblasti kulturní výměny mezi Čínou a Francií.

„Literární výměna se stala jednou z ceněných tradic podporujících vzájemné porozumění a propojení mezi Čínou a Francií,“ uvedla pro CMG sedmdesátiletá Wang.

Narodila se do literární rodiny a v průběhu své kariéry vytvořila širokou škálu vynikajících literárních děl, včetně přibližně sta povídek a více než dvaceti románů.

Letos oslavujeme 60. výročí navázání diplomatických vztahů mezi Čínou a Francií.

Wang Anyi jako oddaná obdivovatelka francouzské literatury věnovala velkou část svého času propagaci francouzské literatury v Číně a posílila spoluoráci s mnoha francouzskými autory.

Více než deset jejích děl, například „Píseň věčné lítosti“, bylo přeloženo a publikováno ve Francii.

„Literární tvorba vyžaduje talent i praxi. Psaní románů je skutečné řemeslo a mou hlavní kvalitou je pilnost,“ svěřila se Wang s tím, že doufá, že zahrada literatury a umění zůstane svěží a bude vzkvétat v každém ročním období.

Řád čestné legie, který byl založen v roce 1802, je nejvyšší vyznamenání Francie. Uděluje se jednotlivcům z vojenské i civilní sféry, kteří přispěli Francii a jejím ideálům.

(rad)

Zdroj: China Radio International (CRI)

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*