Hainan Airlines opět zajistilo pravidelné letecké spojení mezi Prahou a Pekingem

Praha má opět přímý letecké spoj s pevninskou Čínou, a to od 24. června! Každé pondělí, středu a pátek zajistí společnost Hainan Airlines pravidelné spojení mezi českou metropolí a Pekingem. Jde o významný krok, který podpoří příjezdový cestovní ruch z této asijské destinace. A je dobrou zprávou pochopitelně i pro české cestovatele.

Data za 1. čtvrtletí letošního roku potvrzují, že počet zahraničních turistů, kteří se rozhodli navštívit Česko, roste, i když ještě stále nedosahuje úrovně z roku 2019. Cizinci na cestách do a po Česku utrácejí více než domácí cestovatelé, proto patří mezi dlouhodobé priority agentury CzechTourism podpora příjezdového cestovního ruchu, zejména ze zahraničních a vzdálených bonitních trhů.

»V tomto ohledu hrají velmi zásadní roli přímé lety ze vzdálených destinací. Dokazuje to i praxe. Tak třeba pozitivně se podepsalo zahájení linky mezi Prahou a Soulem v loňském roce. Na základě této zkušenosti můžeme očekávat, že obdobný přínos bude mít také dnes znovuobnovené přímé letecké spojení s Pekingem,« uvádí ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism František Reismüller a dodává: »Jsem velmi rád, že se podařilo na základě úzké spolupráce s Letištěm Praha dojednat spuštění této klíčové dálkové linky a zajistit tak pravidelné spojení s jedním z nejdůležitějších trhů. Tento krok zcela jistě významně podpoří příjezdový cestovní ruch v Česku. A nejen to – turisté ze vzdálených destinací, včetně Číny, pokračují dále a cestují po Evropě. Z tuzemska míří například do Rakouska, Německa, Francie či třeba Itálie. Je to logické, pokud už absolvují dlouhý let, chtějí poznat více destinací najednou. Přímé spojení Praha – Peking tak bude v konečném důsledku přínosem pro celý evropský turismus.«

»Těší mě, že se nám po dlouhých jednáních podařilo obnovit přímé lety do Číny. Právě obnova dálkových linek je naší dlouhodobou prioritou a Asie představuje velmi důležitý zdrojový trh. Zatímco v roce 2019 dorazilo do Česka více než 1 700 000 turistů z Asie, v loňském roce to bylo 776 tisíc. Pevně věřím, že právě obnovená přímá linka do Pekingu bude tím správným stimulem pro další rozvoj příjezdového cestovního ruchu z Číny. Spojení do Pekingu bude také skvělou příležitostí pro české turisty nejen k poznávání čínské metropole, ale díky navazujícím letům také celé Číny a Asie,« doplňuje předseda představenstva Letiště Praha Jiří Pos.

Statistiky a trendy

Česko letos navštívilo během prvního čtvrtletí celkem 21,5 tisíce turistů z Číny, za celý loňský rok to bylo bezmála 90 tisíc. Pro srovnání – v roce 2019 zavítalo do tuzemska 610 tisíc čínských cestovatelů. Loni u nás strávili v průměru tři dny a denně utratili během pobytu v Česku 2 126 korun na osobu. Většina se ubytovává v některém z tuzemských hromadných ubytovacích zařízeních. Mezi jejich nejoblíbenější aktivity patří návštěva kulturních památek, ale také pěší turistika nebo třeba poznávání tradiční české kuchyně a nákupy. Nejčastěji míří do Prahy, Jihočeského a Jihomoravského kraje. Postupně ale objevují i méně známé destinace.

(rad)

FOTO – CzechTourism a Hainan Airlines

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*