Odešel básník a spisovatel Karel Sýs

V pondělí 29. července zemřel Karel Sýs. Přesně před třemi dny oslavil 78. narozeniny. O úmrtí předsedy Unie českých spisovatelů (UČS) a držitele Medaile za zásluhy I. stupně informoval na svém facebookovém účtu mediální analytik Štěpán Kotrba.

Karel Sýs, který patřil do skupiny devíti českých básníků zvaných Pětatřicátníci, vedl kulturní rubriku v týdeníku Tvorba, roku 1988 se stal zástupcem šéfredaktora literárního časopisu Kmen. Mezi lety 1969 a 1989 vydal celkem deset básnických sbírek. Další vydával i za nového režimu. Vedle básní se věnoval i tvorbě pro děti, literárněhistorické studii lidové erotické literatury či satiře.

Do skupiny Pětatřicátníků vedle Sýse patřili i Jiří Žáček, Jaromír Pelc, Josef Šimon, Petr Cincibuch, Petr Skarlant, Michal Černík, Josef Peterka a Jaroslav Čejka. Sýs po revoluci otevřeně kritizoval nové pořádky a publikoval v Haló novinách. Dále pracoval v erotickém časopise Sextant či Domácím lékaři.

Sýsovi byl v roce 1989 udělen titul zasloužilý umělec. „Já jsem byl v historicky poslední várce – 9. května 1989. Stál jsem vedle Bohumila Hrabala, Vladimíra Párala, Vladimíra Körnera a třeba vedle milovaného malíře Vladimíra Komárka,“ uvedl před časem Sýs v rozhovoru, který si básníkem natáčel autor tohoto článku a dodal, že na Slovensku zmíněný titul tehdy získal například Július Satinský, Milan Lasica anebo Lubomír Feldek. „Byli to všichni bezcharakterní slouhové režimu,“ ironicky a s úsměvem glosoval Sýs. Celý rozhovor si můžete přečíst zde: https://sinovize.cz/2023/08/12/karel-sys-chacaturjan-by-jasal-aneb-takova-ztrata-pameti/

V roce 2018 literáta, který odvážně kritizoval současný režim a v něm zavedené „pořádky“, vyznamenal prezident ČR Miloš Zeman, a to Medailí za zásluhy I. stupně.

Doslova do posledního dechu Sýs jako vedoucí redaktor psal, editoval, zkrátka vytvářel přílohu Unie českých spisovatelů Literatura-Umění-Kultura (LUK).

Jako jeden z mála českých literátů si zachoval kritické myšlení k současnému politickému dění u nás i ve světě, což si můžete přečíst třeba zde: https://czech.cri.cn/communication/3888/20200909/540979.html

Poslední rozloučení s Karlem Sýsem se uskuteční v pátek 9. srpna ve 12 hodin v Malé obřadní síni krematoria v Praze-Strašnicích. 

Čest jeho památce!

Radovan Rybák

Básník Karel Sýs v Balbínově poetické hospůdce. Praha 2023. Foto – Radovan Rybák/ Sinovize.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*