Mladé čínské páry jdou retro cestou, oznamují sňatky v novinách

(230809) -- YINCHUAN, Aug. 9, 2023 (Xinhua) -- This photo shows marriage announcements published in Shenzhen Evening News on Aug. 1, 2023. TO GO WITH "Across China: Young Chinese couples go retro, announcing marriages in newspapers" (Xinhua)

Devětadvacetiletý Sun Kuo-tchaj a jeho manželka s příjmením Jang uzavřeli sňatek 25. července a v tento velký den se jejich oznámení o svatbě objevilo v místních novinách Šen-čen Evening News, které vycházejí v jejich rodném městě Šen-čenu v jihočínské provincii Kuang-tung.

Mladé páry v celé Číně se tak odchylují od moderních zvyklostí a svůj sňatek oznamují spíše v novinách než na sociálních sítích. »Dnes jsme se oficiálně vzali a budeme se milovat a opatrovat, dokud nás smrt nerozdělí,« stálo v inzerátu novomanželů v novinách.

Sun o tomto jedinečném přístupu řekl: »Je to nezapomenutelný zážitek, podělit se o náš vzájemný vztah v novinách,« a dodal, že reklamní prostor si zamluvil dva týdny předem jako překvapení pro svou ženu.

Zveřejňování svatebních oznámení v novinách bylo tradičním manželským rituálem, který se datuje do období 1912-1949.

Vzhledem k tehdejšímu nedokonalému systému registrace sňatků se oznamování sňatků v novinách, které má právní význam, stalo běžnou praxí, jak páry informovaly své příbuzné a přátele.

»Noviny byly hlavním zdrojem informací, když jsme byli děti,« řekla Jangová. »Byla jsem opravdu nadšená, když jsem viděla naše svatební oznámení v tištěné podobě.«

Mladí lidé se domnívají, že zveřejnění jejich dobrých zpráv v novinách, kde je před zveřejněním nutná pečlivá redakční kontrola, je formálnější než zveřejnění na sociálních sítích, jako jsou WeChat a Sina Weibo.

»Oznámení je víc než jen projev náklonnosti, ale slavnostní závazek strávit spolu zbytek života,« řekla osmadvacetiletá Čchen Siao-jü, která své svatební oznámení také zveřejnila v novinách.

Poté, co Čchen a její manžel obdrželi výtisk novin, si stránku zarámovali a pověsili na zeď ve svém domě. »Noviny jsou nadčasové,« řekla. »I po desetiletích si lidé budou moci přečíst náš závazek.«

Vzhledem k prudce rostoucí poptávce mladých lidí po zveřejňování takových oznámení nyní stále více novin v Číně poskytuje služby inzerce svatebních oznámení. Náklady se liší v závislosti na počtu slov a rozměrech stránky a pohybují se od několika set jüanů až po více než 1000 jüanů (asi 139,69 amerických dolarů).

Podle Meng S‘, který spolupracuje s online platformou specializovanou na tuto službu, došlo v poslední době k nárůstu objednávek.

»Klienti jsou hlavně mladí lidé kolem dvaceti let. Někteří si dokonce rezervují místa na jeden až dva měsíce dopředu,« uvedl Meng.

Po spuštění této služby 6. července zaznamenaly noviny Šen-čen Evening News více než 800 dotazů. Doposud tuto službu využily stovky lidí. Na konci července spustily metropolitní noviny v severozápadní čínské autonomní oblasti Ning-sia Chuej také rubriku na míru, kde mohou čtenáři zveřejňovat svá svatební oznámení.

»Uprostřed digitální transformace v mediální oblasti služby svatebních oznámení opět přitáhly pozornost veřejnosti k tištěným médiím a nabídly nové perspektivy pro budoucí rozvoj,« uvedl Jie Siao-pin, šéfredaktor novin Šen-čen Evening News.

(Xinhua)

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*